Dango, miso, sushi, czyli kilka słów o kuchni japońskiej

Powszechnie uważa się, iż kuchnia japońska jest najzdrowszą ze wszystkich kuchni świata. Japończycy dokładają wszelkich starań, by ich rodzime potrawy, wykonywane były we właściwy sposób oraz stworzone zostały z najwyższej jakości składników. Szczególny nacisk kładziony jest na bardzo niską zawartość tłuszczów. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną również z dbałości o odpowiednie przyprawienie potraw i ich estetyczny wygląd oraz prostotę. Zostało to dostrzeżone i docenione przez UNESCO, bowiem kuchnię japońską wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Pełna gama smaków i kolorów, skłoni nawet tych, którzy prezentują sceptyczną postawę wobec egzotycznych przysmaków, do odrzucenia własnych uprzedzeń.

Sushi

Sushi to tradycyjna japońska potrawa z ryżu, która odniosła imponujący globalny sukces, choć danie przygotowane w konwencjonalny sposób ma niezwykle krótki termin przydatności do spożycia. Co ciekawe, pierwsze pisemne wzmianki o nim pochodzą już z 718 roku! Obecnie sushi spotkać można nie tylko na rodzinnych imprezach okolicznościowych czy randce, ale nawet podczas konferencji biznesowych. Sporą popularnością cieszą się także kursy, dzięki którym można zgłębić tajniki przygotowywania dania. Amatorzy tej potrawy doceniają nie tylko wykwintny smak, ale i korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia sushi. Warto podkreślić, iż jest ono niskokaloryczne, dlatego może stanowić idealny element diety oraz sprzyjać odchudzaniu. Tradycyjnie spożywa się je za pomocą pałeczek i choć posługiwanie się nimi może sprawiać trudności, tego typu sztućcami włada aż 2 miliardy ludzi!

Dango

Nadziewane na szpadkę słodkie ryżowe kluski stanowią nie tylko nieodzowną część japońskiej kultury, ale i bywają inspiracją dla... twórców kreskówek i piosenek. Są również bohaterem japońskiego powiedzenia ,,Dango zamiast kwiatów", które miało na celu podkreślić istotną rolę jedzenia oraz innych wartości o praktycznym zastosowaniu. Dango zazwyczaj podawane jest jako dodatek do zielonej herbaty, a sposób jego spożycia uzależniony jest od panującej aktualnie pory roku.

Miso

Miso jest pastą sojową, której korzeni szukać należy w feudalnej Japonii. Najczęściej wchodzi w skład popularnej japońskiej zupy, miso-shiru, ale także stosuje się ją do sosów i warzyw. Zapach oraz kolor miso może różnić się w zależności od regionu, w jakim została wyprodukowana. Najsłodsza z past jest koloru białego, natomiast czerwona pasta może okazać się cierpka. Japończycy utrzymują, że miso swoim działaniem przypomina probiotyki, ma zbawienny wpływ na trawienie, ale również zmniejsza ryzyko udaru mózgu!

Takoyaki

Propozycja ta skierowana jest do odważniejszych smakoszy, bowiem takoyaki przygotowuje się z ośmiornicy. By skosztować tej japońskiej potrawy, nie trzeba odbywać dalekich podróży, bowiem coraz więcej lokali oferujących sushi, poszerza swoje menu o takoyaki. Ciasto, które również wchodzi w skład dania, można określić jako odpowiednik francuskiego crepe. Stanowiąca nadzienie ciasta ośmiornica bywa zastępowana parówkami, krewetkami lub serem. Potrawę czasami spożywa się z dodatkiem marynowanego imbiru, a użycie pałeczek zależne jest od regionu Japonii.

Wyjątkowego sushi możesz spróbować w restauracji Gold Sushi - dowiedz się więcej i poznaj menu