Migdałowiec – źródło pożywnych migdałów

Migdały są bardzo często używane w cukiernictwie czy też jedzone w formie surowej. Mają one wiele przydatnych składników w tym kwasów tłuszczowych bądź kwasów omega-6. Z tego powodu wiele osób lubi je spożywać. Pochodzą one z migdałowca pospolitego, który może być ciekawym urozmaiceniem swojego ogrodu.

Migdałowiec – które owoce są jadalne?

Roślina dająca migdały to migdałowiec pospolity zwany też zwyczajnym. Prawidłowa nazwa tego drzewa to jednak śliwa migdał, gdyż gatunek ten wchodzi w skład rodzaju śliw. Migdałowiec ma formę krzewu lub niewielkiego drzewa o wysokości do 10 metrów. Jego owoce to migdały, które po wyłuskaniu z pestek są smaczne i pożywne, a także używane w cukiernictwie do produkcji marcepanu. Do spożycia nadają się jednak jedynie migdały słodkie. Niektóre migdałowce wydają za to migdały gorzkie, które są trujące. Dzieje się tak, ponieważ wywiązuje się w nich kwas pruski, czyli cyjanowodór, który jest w stanie bardzo łatwo zabić człowieka. Dawka śmiertelna to bowiem około 1 miligrama na kilogram masy ciała. Uprawianie migdałowca jest jednak bardzo popularne, gdyż znaczna większość daje smaczne migdały słodkie, a także świetnie wygląda dzięki swoim kwiatom, które zakwitają na wiosnę.

Więcej o przeznaczeniu kulinarnym owoców różnych roślin, ale też i na tematy z dziedzin takich jak lifestyle, internet, zdrowie i nie tylko dowiedzieć się można za pomocą stron http://zso2wejherowo.pl/ oraz http://dzienmlynow.pl/, na których z łatwością można znaleźć coś co nas zainteresuje i pozwoli pożytecznie spędzić czas.