Jedną z głównych przyczyn prowadzących do tycia jest regularne przejadanie. Bardzo często czujemy, że już się najedliśmy i nie powinniśmy kontynuować, jednak mimo wszystko ulegamy pokusie i decydujemy się zjeść swoją porcję do końca lub sięgnąć po deser. Jeżeli taka sytuacja powtarza się regularnie, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że nasza waga będzie się stopniowo zwiększać. Jak temu zapobiec? Jak poradzić sobie z podjadaniem i przestać to robić raz na zawsze?

duża-porcja

Najlepsze sposoby, które pomogą uniknąć przejadania

Pierwszym i najbardziej podstawowym sposobem jest używanie mniejszych talerzy. Jest to bardzo popularna porada. Niestety, mało kto decyduje się na stosowanie tej metody, ponieważ jedzenie z maleńkich talerzy jest dziwne i niewygodne. Innym ciekawym sposobem (choć nie potwierdzonym zbyt dużą ilością badań), który z pewnością pomoże poradzić sobie z przejadaniem, jest następujący: kiedy bierzemy przekąski (chipsy, orzechy, słodycze itp.), powinniśmy używać do tego niedominującej ręki niedominującej (dla osoby praworęcznej - odpowiednio - lewej, dla leworęcznej odpowiednio - prawej), ponieważ w ten sposób powinniśmy brać mniejsze porcje. Kiedy dopada nas apetyt na zjedzenie czegoś, co nie wchodzi w nasz codzienny jadłospis, lepiej sięgnąć po gumę i żuć ją przez kilka/kilkanaście minut. Oczywiście, nie można przesadzać z wykorzystaniem tej metody. Po każdym kęsie lub porcji jedzenia możemy odkładać łyżkę, lub widelec i dokładnie przegryzać. Oczywiście, taka metoda jest możliwa do zastosowania tylko wtedy, jeżeli mamy wystarczająco dużo czasu. Kiedy jemy, powinniśmy być maksymalnie skupieni na wykonywanej czynności – rezygnujemy wiec z oglądania telewizji i czytania wiadomości na telefonie.

Zdrowa dieta najlepszym sposobem na uniknięcie podjadania

Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie przejadania jest stosowanie zdrowej diety. Jeżeli nie mamy czasu, aby samodzielnie przygotowywać wszystkie posiłki, możemy skorzystać z takiej opcji jak catering dietetyczny Żory. Zdrowy jadłospis powinien dostarczać nam wszystkich najważniejszych składników odżywczych: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie utrzymywanie diety i zmniejszyć ryzyko przejadania, możemy np. ustalić dokładne pory dnia, kiedy będziemy jeść i starać się powtarzać tę czynność każdego dnia w tym samym czasie. Nasza dieta będzie łatwiejsza do utrzymania, jeżeli będziemy spożywać więcej węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym i białek, ponieważ one wpływają na uczucie sytości.