W ostatnich latach na świecie następuje pewnego rodzaju zwrot w stronę zdrowej żywności i produktów naturalnych. Wraz ze wzrostem świadomości odnośnie szkodliwości substancji chemicznych dodawanych do żywności, konsumenci coraz częściej poszukują produktów nieprzetworzonych. Wyroby mięsne należą do najobficiej wzbogacanych konserwantami i barwnikami. Na szczęście i tu sytuacja się polepsza - można znaleźć wędliny, a także inne mięsne przetwory bez chemii.
Wędlina sztuczna a wędlina naturalna
Już od zarania dziejów znane są przypadki ludzkich działań mających na celu przedłużenie trwałości żywności. Stosowano wędzenie, suszenie czy konserwowanie solą. Z biegiem czasu i rozwojem nauki zauważono, że istnieje wiele substancji chemicznych, które nie tylko wydłużają termin spożycia, ale też polepszają smak, wygląd lub konsystencję produktów. Na sklepowych półkach znaleźć można wyroby, które w składzie mają niewiele ponad 50% mięsa, a resztę stanowią woda i substancje chemiczne. Do najczęściej stosowanych należą: antybiotyki, azotany i azotyny, benzoesan sodu, siarczany. Istnieje wiele badań potwierdzających ich działanie toksyczne, rakotwórcze oraz uczulające na ludzki organizm. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na etykietę i wybierać wędliny z prostym, naturalnym składem.
Zalety wędlin naturalnych
- Bezpieczeństwo dla zdrowia. Jedynymi polepszaczami smaku są tu naturalne przyprawy.
- Konsument płaci za mięso, a nie wypełniacze. Im więcej mięsa w składzie, tym wyrób będzie droższy, jednak czy warto płacić za wodę i szkodliwe substancje w chemicznych wyrobach? Szynka lub kiełbasa bez konserwantów będzie droższa, ale jest to produkt pełnowartościowy.
- Mięso zwykle pochodzi od niewielkich, regionalnych hodowców. W takich miejscach warunki życia zwierząt są znacznie lepsze niż w hodowlach na wielką skalę. Nie są też sztucznie karmione i wspomagane antybiotykami. Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to wsparcie dla lokalnych rolników.
- Wysokie walory smakowe. Nic nie smakuje tak jak tradycyjnie pieczona szynka w ziołach bądź kiełbasa pachnąca jałowcem oraz wędzeniem. Naturalne wyroby mają głęboki smak i zapach mięsa oraz ziół, a nie chemii.
Dostępność naturalnych wyrobów mięsnych
Na rynku działa spora liczba mniejszych zakładów mięsnych, produkujących wysokiej jakości wyroby bez konserwantów. Są to zwykle rodzinne firmy z wielopokoleniową historią, stosujące tradycyjne receptury. Ich produkty można nabyć w dobrej jakości sklepach mięsnych, ale też na lokalnych ryneczkach czy kupując od samego producenta. Tego typu artykuły rzadko pojawiają się w sklepowych lodówkach, szczególnie w dużych marketach.
Należy też uważać i dokładnie czytać skład, gdyż wędlina o nazwie "Schab ze wsi" może w rzeczywistości nie mieć ze wsią wiele wspólnego. Na szczęście, w związku z rosnącymi wymaganiami klientów, także supermarkety zaczynają wprowadzać do oferty zdrowe produkty mięsne. Są to najczęściej wędliny naturalne pochodzące z większych koncernów. W marketach sieciowych znacznie rzadziej można kupić wyroby od lokalnych wytwórców, ale i takie się zdarzają.
Warto także podkreślić, że naturalne wędliny możemy znaleźć także w internecie - wystarczy, że wejdziemy na stronę rodzinnej masarni Wędliny z Dębiny https://wedlinyzdebiny.pl/ gdzie prezentowane są mięsa tworzone według dawnych receptur.