Rodzaje palenia - kawa speciality

Kawa speciality oferuje niepowtarzalny smak. Dzięki niej możemy urozmaicić przerwy w pracy czy rodzinne spotkania. Wiele osób nadal decyduje się na zwykłe kawy z supermarketu, jednak wyższej jakości ziarna zdobywają coraz to większą popularność. Nic dziwnego, ponieważ kawa speciality smakuje też osobom, które za bardzo za tym napojem nie przepadają.

Tego typu kawa jest dokładnie oceniana przez specjalistów zwanych Q-graderami. Są to osoby doświadczone z organizacji SCA, które zostały wyszkolone w ocenie sensorycznej kawy. Wynik przedstawiany jest na podstawie 100-stopniowej skali. Kawa zostaje określana mianem speciality, jeśli zdobędzie 80 punktów w ocenie.

Transport i magazynowanie kawy speciality

Oprócz samej uprawy ziaren wysokiej jakości należy również pamiętać o ich odpowiednim przechowywaniu oraz transportowaniu. Ziarna są na tyle delikatne, że wiele czynników chemicznych czy fizycznych są w stanie zmienić ich smak lub pozbawić zdatności do spożycia. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, aby ziarna kawy składowane były w odpowiednich warunkach.

Przede wszystkim w magazynach należy zapewnić odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. W ten sposób możliwe będzie zapobiegnięcie rozwojowi grzybów i bakterii. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku transportu ziaren. Tam również warunki muszą być odpowiednio dostosowane. Zanim ziarna zostaną zapakowane do jutowych worków, należy zapakować je w worki plastikowe. Dzięki temu ogranicza się dostęp do powietrza i zapobiega ulatnianiu się aromatów.

Na jakie sposoby palona jest kawa speciality?

Kiedy wysokiej jakości ziarna trafią od plantatora do palarni, wtedy są one palone aby przybrały powszechnie znaną nam formę. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowywanie zielonych ziaren wcale nie jest prostym zadaniem. Muszą być one jasno palone, a ten sposób przygotowywania ziaren wymaga dużo większych umiejętności.

Ogólnie kawę można wypalać na wiele sposobów. Pierwszym jest ciemne palenie, które charakteryzuje się ubogim i jednolitym profilem sensorycznym. Ten sposób przygotowywania kawy jest bardzo popularny we Włoszech. W przypadku kaw premium najczęściej możemy spotkać się z średnim paleniem. Nadaje się ono do espresso tym samym zachowując bogaty smak ziaren. Jeżeli palenie przebiegnie zgodnie z wytycznymi, kawa utrzyma balans pomiędzy kwasowością, słodyczą, a goryczką. Sprawdź tę świetnej jakości kawę speciality https://palarniameksyk.pl/

Natomiast jeśli zależy nam na szerszym spektrum sensorycznym, warto pochylić się nad jasnym paleniem. To właśnie ten rodzaj przygotowywania ziaren jest wykorzystywany w przypadku kawy speciality. Cechuje się lekko większą kwasowością, jednak umożliwia wydobycie szerokiego wachlarza smaków.

Kawa speciality cechuje się więc najwyższą jakością. Ziarna są starannie przygotowywane do transportu oraz palenia, dzięki czemu do klienta trafia świeży produkt. Smak takiej kawy mocno różni się od zwykłych ziaren z supermarketu. Warto więc zdecydować się na nią, jeżeli chcemy zadbać o walory smakowe podczas poranków z kawą czy przerw w pracy.